Borstvergroting prothesen
Een borstvergroting is één van de meest uitgevoerde cosmetische ingreep die al jaren bestaat. Hierdoor is het een van de meest betrouwbare manieren met de best voorspelbare uitkomsten om uw borsten weer mooier te maken met meer volume.
Een goede reden voor een borstvergroting met prothesen kan zijn; aangeboren kleine borsten, afgenomen volume van de borsten na de zwangerschap of na gewichtsverlies of een volume verschil tussen beide borsten. Daarnaast kan veroudering zorgen voor meer hangende borsten waarbij een prothese uitkomst kan bieden.
HET EERSTE CONSULT
Tijdens het eerste (volledig vrijblijvende) consult worden uw wensen besproken. Daarnaast worden er algemene gezondsheidsvragen gesteld, worden uw borsten opgemeten en foto’s gemaakt (de zogenaamde vooraf foto’s). Hierna kunt een met pasprothesen gaan bepalen welke volume u eventueel zou willen toevoegen aan de borst. Dr. Sulkers zal u hierbij helpen om tot een juiste beslissing te komen. In de Bergman Clinics (Bey by Bergman Clinics) is het daarnaast mogelijk om 3D foto’s te maken welke u na het consult toegestuurd krijgt, zodat u een idee krijgt van hoe uw borst er na de operatie uit komt te zien.
Afhankelijk van de vorm van uw borst en borstkas, het volume van uw borst en de gewenste extra volume dat gepast is, zal u een advies krijgen welke techniek het beste bij uw wensen past. Vaak kan dit met een prothese alleen, echter soms zal u een andere techniek worden geadviseerd als dit beter aansluit bij uw wensen. Dit kan zijn een borstlift met prothese, borstvergroting met lichaamseigen vet (lipofilling), combinatie van een siliconen prothese en lipofilling (hybride borstvergroting), borstlift gecombineerd met lipofilling of alleen een borstlift.
Type prothese
Indien alleen een prothese nodig is zal met u besproken worden welk type prothese het beste bij uw wensen aansluit.
Allereerst zal met u besproken worden welke vorm borstprothese het best bij u zou passen, rond of druppelvormig (anatomisch). Dit hangt met name af van de vorm en grootte van uw borsten, en uiteraard ook uw wensen (zo natuurlijk mogelijk, gevuld decolleté, of juist extra opvallend).
Het is een misvatting dat alleen druppelvormige prothesen zorgen voor een zo natuurlijk mogelijk resultaat omdat er tegenwoordig ook zogenaamde dynamische prothesen bestaan. Dit zijn ronde borstprothesen die mee vormen met de zwaartekracht en daarbij dus een zeer natuurlijke uitstraling kunnen geven.
Naast verschillende vormen prothesen, hebben prothesen ook een verschillend oppervlak; ruw of glad. Welke voor u het meest geschikt is hangt af van het type prothese dat wij samen kiezen, maar ook van de locatie waarin de prothese geplaatst wordt.
Locatie van de prothese
Afhankelijk van uw wensen en het lichamelijk onderzoek zal met u besproken worden waar de prothese het best geplaatst kan worden. Doorgaans gebeurt dit onder het borstklierweefsel óf deels onder het borstklierweefsel en deels onder de borstspier (dual plane).
Het plaatsen van de prothese onder de borstklier alleen, heeft als voordeel dat de borstspier onaangetast blijft. Hierdoor zal bij het aanspannen van de borstspier niet de gehele borst bewegen (animatie). Het nadeel van het plaatsen van de prothese onder de borstklier alleen kan zijn dat de prothese randen beter te zien zijn. Om dit probleem te voorkomen kan ervoor gekozen worden om de operatie te combineren met lipofilling, waarbij een laag lichaamseigen vet tussen de prothese en uw huid wordt geplaatst voor een zo natuurlijk mogelijke uitstraling. Dit wordt een hybride borstvergroting genoemd. Indien u voldoende borstweefsel heeft is het extra achterlaten van dit vet doorgaans niet nodig.
Vaak is het nodig om de prothese deels onder de borstklier en deels onder de borstspier te plaatsen (dual plane) voor een zo natuurlijk mogelijk resultaat. Dit komt omdat de borstspier voor een extra stevige bedekking op de prothese zorgt waardoor de prothese randen niet te zien zijn. Daarnaast kan de spier sommige prothesen in een natuurlijke vorm drukken, waarbij er een natuurlijk resultaat ontstaat met toch een goed gevuld decolleté. Een nadeel van het plaatsen van de prothese in deze laag is dat er animatie kan ontstaan. Dit betekent dat bij het aanspannen van de borstspier de gehele borst wat kan bewegen.
Risico’s van de operatie en prothese gerelateerde risico’s
Elke operatie brengt risico’s met zich mee. Gelukkig zijn de complicatie kansen van een borstvergroting klein als u deze in de Bergman Clinics (Bey by Bergman Clinics) of het Diakonessenhuis laat uitvoeren.
Mogelijke complicaties van de operatie kunnen zijn onder andere: infectie en protheseverlies, bloeding, gevoelsstoornissen aan de borst en/of tepel, trombose en embolie. Prothese gerelateerde complicaties zijn onder andere: kapselvorming, lekkage van de prothesen, draaien van de prothesen, BIA-ALCL, ASIA etc.
Na het consult krijgt u een chirurgische bijsluiter mee welke is opgesteld door de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC), de officiële beroepsvereniging van plastisch chirurgen waarbij dr. Sulkers is aangesloten. De bijsluiter kunt u ook onderaan deze pagina vinden als pdf.
VERGOEDINGEN EN TARIEVEN
Er zijn twee voorwaarden waaraan u moet voldoen indien u in aanmerking wilt komen voor een borstvergroting welke wordt vergoed door de zorgverzekeraar, namelijk; er moet door middel van een echo zijn aangetoond dat de dikte van uw klierweefsel minder dan 1cm dik is EN de borstplooi mag niet aanwezig zijn, dit is de plooi waarbij de borst aan de onderzijde aan uw borstkas hecht.
Indien u aan deze voorwaarden voldoet zal na het consult een aanvraag gedaan worden bij uw zorgverzekeraar. Helaas is het zo dat dan alsnog niet altijd een goedkeuring wordt gegeven vanuit de zorgverzekeraar.
In de meeste gevallen vergoed de verzekeraar de ingreep niet. De tarieven voor de operatie kunt u hier vinden.
AFSPRAAK MAKEN
Dr. Sulkers voert zijn spreekuren uit in de Bergman Clinics (locatie Hilversum en Utrecht) en in het Diakonessenhuis (Utrecht en Zeist). Maak gerust een vrijblijvende afspraak via onderstaande link.
Download: 10210209DOC PL Bijsluiter siliconen borstimplantaten versie 4.2 13 feb 2021 (PDF)